SEO kan gynna många företag som vill öka sin onlinenärvaro och driva mer riktad trafik till sina webbplatser. Tyvärr är SEO-branschen inte känd för sin transparens och detta kan vara förvirrande för företag som undrar exakt vad de kommer att få i utbyte för sin investering.

SEO-branschen har också lockat seo Göteborg många cowboys som använder “black-hat”-tekniker som går emot Googles och andra sökmotorers policy. Du bör se till att din SEO kommer att göras med etiska “White Hat”-tekniker.

Företag som omedvetet använder en SEO som använder dessa tekniker kan se kortsiktiga resultat tills Google upptäcker de fotspår som lämnas efter dessa tekniker, då de kommer att se en negativ effekt på deras sökmotorrankning. Den svarta hatten SEO erbjuder snabba lösningar och är vanligtvis borta för länge sedan!

Vad är det med alla hattar?

Termen “Black Hat” kommer från de gamla västernfilmerna, skurkarna bar alltid svarta hattar! De goda killarna bar vita hattar, du kommer att höra etisk SEO kallad “White Hat” SEO. Kom ihåg att de onda alltid fick sina rättvisa öknar!

Vad bör din SEO göra för ditt företag?

Det är viktigt att veta exakt vad din SEO kommer att göra för dig och hur de kommer att ge dig mätbara resultat. Var försiktig med alla SEO som erbjuder en garanterad rankning, det är omöjligt att garantera en ranking med Google eller någon annan sökmotor!

Alla SEO som kan garantera resultat utan att ens veta vilka sökord du vill rikta in dig på använder detta som ett marknadsföringsknep, hur skulle de kunna garantera resultat om du ville konkurrera om sökord som “Apple”, “Google” eller “Facebook”?!

Utan att genomföra sökordsforskning är det omöjligt att säga hur sannolikt en SEO-kampanj kommer att lyckas och hur lång tid det kommer att ta. SEO är en pågående process av forskning, testning och analys. Det krävs noggrann planering för att identifiera de bästa sökorden och sedan lägga en solid strategi för att rangordna för dessa sökord.

SEO på plats och utanför webbplatsen

SEO tar hänsyn till faktorer som är både på plats och utanför platsen. On-site SEO innebär en analys av din webbplats. Det innebär att titta på många faktorer inklusive webbplatsens struktur, användningen av sökord, webbplatsens innehåll, sidladdningstider och HTML och CSS som webbplatsen är byggd med. Bra SEO på plats gynnar slutanvändaren och hjälper också till att undvika alla tekniska “Gotchas” som sökmotorer inte gillar, såsom duplicerat innehåll.

En bra SEO kommer att börja med att analysera din webbplats och ge rekommendationer för att förbättra och optimera webbplatsen för både användare och sökmotorer. Off site SEO innebär att skapa relevanta bakåtlänkar från andra webbplatser till din.

Varje bakåtlänk räknas av sökmotorerna som en röst på din webbplats. Webbplatser ges en auktoritetspoäng som kallas Page Rank. Varje gång en webbplats länkar till dig delar den lite av sin sidrankning med dig, länkar från webbplatser med hög auktoritet delar mer av denna sidrankning än webbplatser med lägre auktoritet. Inkommande länkar till en webbplats kallas bakåtlänkar.

Att följa eller att Nofollow…

Vissa länkar har ingen auktoritet alls, många länkar har ett nofollow-attribut som talar om för sökmotorerna att inte räkna den länken som en röst. Webbmasters och bloggare kan lägga till detta attribut själva om de inte anger deras länk för att räknas som en röst på den externa webbplatsen eller så kan den automatiskt läggas till av plattformen de använder för att publicera sitt innehåll, detta är ofta fallet när en webbplats erbjuder sina användare att lägga till kommentarer eller innehåll och webbansvarig har liten kontroll över vilka länkar som skapas av webbplatsens bidragsgivare.

Länkar utan nofollow-attributet kallas “dofollow” och skickar sidrankning från din sida till den länkade sidan. I HTML finns det inget faktiskt dofollow-attribut, dofollow sker som standard i frånvaro av ett nofollow-attribut. Du bör aldrig nofollow interna länkar eftersom detta kommer att göra att all sidrankning som skulle ha skickats till den länken bara förångas!

Var fick du tag i dessa länkar?

Du bör fråga din SEO hur de kommer att skapa bakåtlänkar, en bra SEO kommer att försöka bygga en varierad bakåtlänksportfölj åt dig. Den här portföljen bör innehålla länkar med högt värde som finns i texter som blogginlägg. Dessa har vanligtvis högst sidrankning men kräver också mest arbete eftersom SEO kommer att behöva bygga kontakter med bloggägare och ofta tillhandahålla innehållet själva.

Alla bra SEO kommer att leta efter kvalitet framför kvantitet, alla som lovar ett stort antal länkar är förmodligen bäst att undvika. Sökmotorerna gillar att se “Natural Links of Love”, några högkvalitativa länkar kommer att gå mycket längre än många lågkvalitetslänkar.

Andra länkstrategier inkluderar att använda företagskataloger av hög kvalitet eller kommentera bloggar och forum samt använda sociala medier och webbplatser för sociala bokmärken.

Länkutbyte är bäst att undvika eftersom dessa tvåvägslänkar inte ser ut som naturliga länkar. Sökmotorer kan se internet som en serie anslutna noder och lätt upptäcka onaturliga mönster som detta.